Pomembnost razsvetljave v naših domovih

Pomembnost razsvetljave v naših domovih

Pri svetlobi se moramo naprej vprašati zakaj je svetloba tako pomembna in kako vpliva na človeka? Človek se brez svetlobe počuti izgubljeno, zato uporabljamo umetno svetlobo za naše prostore, ko dnevne sončne svetlobe ni ali je ni dovolj.

Umetna svetloba je zato postala naša vsakodnevna spremljevalka, brez katere si praktično ne moremo predstavljati našega življenja. Seveda pa ima vsak izmed nas drugačen odnos do razsvetljave. Nekomu zadostuje že zgolj ena žarnica pod stropom, ki pa v večini primerov ne zadostuje za primerno osvetlitev samega prostora. Svetloba močno vpliva na naše počutje in vsakodnevno razpoloženje. Svetloba je sestavni del arhitekture, zato si z razsvetljavo lahko ustvarimo pravo razpoloženje v prostoru za vsako priložnost.

Dobra osvetlitev v prostoru nam omogoča dobro vidljivost pri naših vsakodnevnih opravilih, hkrati pa moramo biti zelo pozorni pri premočnih kontrastih, ki bi lahko delovali moteče.

Za vsak prostor je potrebno skrbno izbrati svetila. Npr. današnji prostori so večopravilno zasnovani, tako da v njih počnemo več stvari: v dnevni sobi gledamo televizijo, beremo, gostimo prijatelje, podobno je tudi z kuhinjo in jedilnico, saj sta dnevna soba, jedilnica in kuhinja v večini primerov združeni. Za skoraj vsak prostor v našem bivalnem prostoru je primerna drugačna osvetlitev. Zato vsak prostor obravnavamo posebej, glede na njegovo namembnost. Z osvetlitvijo naj bi izpolnili tri pomembne zahteve: dobro vidljivost, preglednost in estetiko.

Samo načrtovanje osvetlitve vašega doma zahteva veliko dela, saj posega v oblikovanje človekovega življenjskega okolja.

Načrtovalec osvetlitve vašega doma mora dobro poznati svetlobne vire, ki so zelo pomembni pri samem načrtovanju. Pri samem projektiranju in izbiri svetil upoštevamo vaše želje, sami pa za vas skrbno izberemo primerna svetila glede na svetilnost in namembnost, glede na proračun, namenjen za svetila.

Dobro je skrbno načrtovati razsvetljavo že v toku gradnje ali prenove hiše, stanovanja ali poslovnih prostorov, saj je potrebno predvideti ustrezno inštalacijo, doze, stikala. V primeru vgradnih svetil je načeloma potrebno predvideti tudi spuščen strop.

Nudimo vam svetovanje z diplomirano oblikovalko notranje opreme in specialistko na področju notranje in zunanje razsvetljave, za vas pripravimo načrtovana svetila za vsak prostor, upoštevajoč vaše želje.

Za vas najdemo tudi različne rešitve če ste morda že zaključili z gradbenimi deli in niste predvideli ustrezne inštalacije…

Deli objavo: